14. lokakuuta 2013

hulluu koko touhu

seuraava teksti on ärsyttävän virallinen ja kuullostaa siltä, että oikeasti tietäisin asioista sen enempää, kuin ehkä sä jo tiedät. tuntuu kuitenkin, et jonnekki on pakko päästä purkamaan ajatuksia. en oo varmasti koskaan koko meiän blogihistorian aikana mietiny näin kauaa julkaisemista, mutta antaa mennä. pahoittelut 'kärkkäistä' mielipiteistä joiden johdosta joku luultavasti vähän närkästyy.

mua on lähiaikoina alkanu kiinnostamaan hirveen paljon ongelmat joiden ympärillä elämme. mun mielenkiinnon on herättänyt uutiset, ohjelmat sekä kirjat, joissa on käsitelty yhteiskunnallisia eroja ja ylipäätään epäoikeudenmukaisuutta. huomaan palaavani miettimään näitä asioita lähes koko ajan, enkä voi välttyä ahdistumiselta. oon myös tietoisesti alkanut hakemaan lisää informaatiota ja ollut tosi kiinnostunut dokumenteista, mitkä koskevat korruptoitunutta, epätasa-arvoista maailmaamme. oon ajautunut raivon partaalle, turhautunut ja vielä uudestaan raivostunut ja alkanut miettimään, että miten minä, mikroskooppisen pieni yksilö voisin muuttaa tätä suurta maailmaa edes hieman parempaan päin. musta tuntuu, että liian usein karkaammekin juuri tähän ajattelutapaan, missä ajatellaan, että minulla, yhdellä ihmisellä miljardeista ei ole osaa tai arpaa eikä ainakaan mitään mahdollisuutta muuttaa madonreikäistä valtakuntaamme. tuttu tunne, eikös?

viime viikon maanantaina koulumme aamunavauksessa kerrottiin, että vuonna 2075 maapallolla on tuleva asumaan 9 miljardia ihmistä. tällä hetkellä meitä on 7 miljardia, mikä on jo valmiiksi aivan liian suuri määrä. on povattu, että vuoteen 2075 mennessä koko maapallon fossiiliset polttoaineet kuten öljy on käytetty loppuun ja kolmas maailmansota on alkamassa. maailman keskilämpötila nousee kuudella asteella ja jokaisen asteen myötä 500 eliölajia kuolee. 

luonnonvarojen ehtyminen, rikollisuuden lisääntyminen, köyhyys sekä pankkijärjestelmässä tapahtuva epäoikeudenmukainen toiminta ovat yhdyskunnan isoimmat ongelmat. niitä kutsutaan yhdessä neljäksi ratsastajaksi. siihen saakka, kun nämä ratsastajat saavat vapaasti laukata, on meillä yhä ongelmia. useat ongelmat poistuisivat tasaamalla vero-eroja ja parantamalla tasa-arvoa. näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

'kokemus on osoittanut, että ihmiskunnalla on taipumus kärsiä niin kauan kuin paha on siedettävissä sen sijaan, että se hankkisi itselleen oikeutta rikkomalla muotit, joihin se on tottunut' - yhdysvaltain itsenäisyysjulistus


maailmassa on lukemattomia ongelmia ratkaistavana ja yksi niistä eniten puhutuimmista on ilmaston lämpeneminen. ilmastonmuutosta on lähes mahdotonta pysäyttää kokonaan, mutta hidastaa sitä voi. ihmiskunnalla olisi tähän resursseja, mutta käytämme niitä johonkin muuhun tai emme tarpeeksi olennaiseen. ihminen on parhaimmillaan sosiaalisesti älykäs, rakastavainen sekä muutoksia aikaansaava yksilö. tuntuu kuitenkin, että todellisuudessa saamme aikaan enemmän pahaa kuin hyvää. 

'ei oo niin välii että mitä se jokin oikeen on, kunhan sitä on paljon' - ruger hauer


sukupolveni on tuotu ja kasvatettu maailmaan, missä kuluttaminen on enemmän kuin okei. elämme materialisoitunutta elämää, missä uutta on saatava viikoittain, jopa päivittäin. orjamaisesti kuljemme kauppaan ja ostamme sen mikä tällä hetkellä on in. se mitä omistat, oikeastaan omistaakin sinut. tästä on erityisen helppona esimerkkinä mainittava älypuhelimet. aiheesta voisin puhua tuntitolkulla, sillä puheenaihe on mielestäni ajankohtainen ja koskettaa luultavasti monia, myös tämänkin blogin lukijoita. joskus peilaan älypuhelimia pakokeinoiksi tukalasta tilanteesta, mutta huomaan nykyään mieltäväni ne enemmänkin ruumiinosiksi. älyllisistä kännyköistä on tullut uudentyyppinen huume, jonka koukuttavuus on pelottavaa.


'kun jokin ryhmä yhteiskunnassa ottaa elämäntavakseen rosvoamisen, se luo ennen pitkää oikeusjärjestelmän, joka oikeuttaa rosvoamisen ja moraalikoodiston, joka ihannoi sitä' - frédéric bastiat


tieto on parasta, mitä ihminen voi omistaa. sitä ei voi kukaan sinulta varastaa. purevin lääke on tiedon jakaminen, keskustelu. se ettei anna ajankohtaisten aiheiden kadota vaan pitää niitä yllä ja kertoo mahdollisimman monelle. jos sulla on ääntä, käytä se! kaikkein siisteintä olis mun mielestä se, että me bloggaajatkin, joita tämä asia kiinnostaa ja koskettaa ottais asian puheeksi teksteissään ja kannustais elämäntapamuutoksiin edes pienessä mittakaavassa. oli miten oli, muutoksia on pakko saada aikaan.

välillä on vaikeaa keksiä keinoja auttaakseen maailmaa. mietin omaa panostani ja keksin listaan yllättävän monta asiaa kuinka voisin auttaa tai autan jo. ostin kesällä suomessa käytetyn pyörän ja sen jälkeen on auton ja bussin käyttö jäänyt enemmän kuin vähäiseksi. pyörällä pääsee melkein kaikkialle ja se on täysin ilmaista! myös mun yli puolet vaatteista on ostettu kirpputoreilta. on inspiroivaa että viimeisten vuosien aikana suomessa kirppiskulttuuri on voimistunu yhä voimakkaammaksi ja uusia kirpputoreja ja kirpputoritapahtumia nousee vuosi vuodelta keskuuteemme enemmän. muun muassa mun oma henkilökohtainen lemppari, suomen kierrätyskeskus on täysin voittoa tavoittelematon ketju, josta saa vaatteita ihan hemmetin halvalla tai jopa ilmaiseksi. pyörähdän matinkylässä melkeen viikottain. 

on ehkä tekopyhää saarnata, kun on itelläänkin pirusti parannettavaa. maailmastamme ei koskaan saada poistettua kaikkea vääryyttä ja pahuutta. elämä tuntuu menevän niin, että kun yksi ongelma on ratkaistu, astuu seuraava taistelukentälle.

kyseenalaista, keskustele & kokeile. kolmen koon kikka.  

martta

18 kommenttia:

 1. Tää sun kirjoitus on kuin pieni pelastusalus tän valtavan meikki- ja hiuspostausmeren keskellä. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. rakas martta mä en tienny et voisit ikinä olla yhtä viisas!!!!!!!!!! en ois odottanu sun sanovan noin hienoja asioita... ja BOOM tolla varmuudella!!!!! niin rakentavia ja niin todenmukasia, pelottavia ajatuksia. oot ihana että ajattelet näin suuresti <3 ja sun elämäntapa on jo 5 kertaa parempi kun KENENKÄÄN meidän!!! viisaita sanoja ja hyvää lukemista ennen nukkumaanmenoa <3 pus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahaha voi japu! <3 on iha yllättää ja ilahduttaa ja pistää miettimään ja aiheuttaa ajatusten vaihtoa :')

   Poista
 3. En yleensä koskaan kommentoi kellekkään, mutta nyt oli sen verran hyvää tekstiä, että päätin tehä poikkeuksen. Tällasia kirjotuksia on mahtava lukee, varsinkin sillon, kun omat mielipiteet ja ajatukset pyörii samojen juttujen ympärillä. Upeeta, että julkasit tän tekstin ja olis tosi kiva lukee tällasta usemminkin. Tykkääntykkääntykkään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Whiiiii! En voi kylliksi kiittää :-) mutta kiitos kuitenkin. Ja joo, aivan varmasti tuun vielä jatkossakin kirjottamaan enemmän tälläsii pohdeskelevia tekstejä, mulla riittäis kyllä sanottavaa!

   Poista
 4. mäkin oon pitkään miettiny jotain aiheesta kirjottamista, mut tuntuu etten oikein osaa muotoilla ajatuksiani sanoiks. sä teit sen kuitenkin tosi hyvin ja propsit siitä. propsit muutenkin sairaan hyvästä tekstistä, oot fiksu mimmi! tämmösistä saa aina vähän lohtuu kun tajuaa ettei oo ihan yksin kaikkien ajatustensa kanssa tän pahuuden keskellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei oo kyllä helppoo kirjottaa tälläsistä asioista, vielä kun tääkin aihe on NIIN hullun laaja ja tietty kun elin vielä vähä siinä pelossa, kun kirjotin kyseistä tekstii, et miten tää nyt sit otetaan vastaan, tää tällänen vähän 'erilainen' teksti. mut yllättävän hyvin ihmiset on reagoinu :-D ja kirjota ihmeessä, olis mahtavaa lukee sunki tekstii tästä aiheesta. kiitos kovasti <3

   Poista
 5. mullakin ahistaa aivan järjettömän suuresti nuo samat asiat, ja sit just se ku tuntuu et kaikki just miettii tuollee et tahtosin tehdä asialle jotain muttako mitä minä yksin asialle voin nii eihä kukaa sit tee sillee mitää asian etee..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-( se on tosi harmi. se siis että me kaikki aina sorrutaan näihin ajatuksiin, mut on ihana huomata näidenkin kommenttien perusteella että ei olla yksin! ainakin kymmenen ihmistä komppaa ajatuksiamme! hyvä me ja ne jotka on yhessä luomassa vähän parempaa paikkaa tästäkin maailmasta <3

   Poista
 6. asia tekstiä! povaan sulle menestystä äikän kirjotuksissa ja maailman parantamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HUIII apuauauauaa kiitos ihan älyttömästi ja toivottavasti ne kirjotuksetki sais yhtä hyvän vastaanoton kuin tää mun teksti :') <3

   Poista
 7. niiiiiiiiiiin hyvää tekstiä

  VastaaPoista
 8. Todella hyvä teksti, joka saa varmasti ihmisiä kelaamaan ainakin niitä pienii asioita mitä omassa elämässään tekee. Noi samat teemat pyörii paljon omassa päässäkin ja yleensä päätyy siihen aatteeseen, että ihminen on vaan perusluonnoltaan liian ahne. Kaikki pitää saada ja joku haluu aina olla korkeemmal ku toiset. Itelläkään ei oo saarnaamiseen sen suuremmin varaa, mut oli mahtavaa lukee sun ajatuksia tärkeestä asiasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa et samaistuit! jep, itekki kelaan et tää kaikki lähtee ahneudesta, nälkä kasvaa syödessä ja valta tekee hulluksi. toivottavasti saatais vielä käännettyä meiän kurssi oikeeseen suuntaan! kiitos kommentistas:-)

   Poista

MARTTA 17, Tapiola, Pohjois-Tapiolan lukio Ilme
Canon 450D, sigma 50mm 1.4

JULIA 18, Westend, Tapiolan lukio
Canon 600D, canon 50mm 1.8

SANNA 17, Westend, Etu-Töölön lukio
Canon 550D, sigma 18-200mm